Anti-SARS CoV-2 IgG v séru
Anti-SARS-CoV-2 IgG (S; arb. konc. [arb.j.] IA)

Lokální kód: 908 Zkratka: COV2
Kód VZP rutina: 82097 Statim:
Kód NČLP 19939

Princip stanovení Chemiluminiscenční imunoanalýza
Odebíraný materiál: Krev
Odběr do: Plast se separačním gelem (Vacuette: červený uzávěr)
Odebrané množství: 5 ml
Dostupnost rutinní: Pondělí až pátek Odezva: Do týdne
Dostupnost statimová: Nejedná se o statimové vyšetření Odezva:

Pokyny pro pacienta: Pokyny pro pacienty: Odběr žilní krve
Pokyny pro oddělení: Pokyny pro oddělení: Odběr krve
Pokyny k transportu: Nejsou zvláštní požadavky na transport.
Doplňující klinické informace pro laboratoř: Nejsou zvláštní požadavky na preanalytickou fázi.
Další možné odběry: plasma.
Při stanovení se nesmí používat výrazně hemolytické a lipemické vzorky.

Informace k předanalytické úpravě vzorků a stabilitě
Pokyny k předanalytické úpravě
Dle udání výrobce nejsou stanoveny zvláštní požadavky na přípravu pacienta před odběrem.
Nekontrolované podmínky při přepravě (teplota a doba) mohou vést k nepřesným výsledkům analýzy.
Stabilita vzorků
Stabilita při 4-8°C 7 den
Stabilita při -20°C 12 týden

Základní informace k analytu:
Zdroj referenčního rozmezí: Příbalová informace.
Jednotka: kAU/l.

Anti SARS-CoV-2 IgG

 

 

Virus, který způsobuje onemocnění COVID-19, se nazývá koronavirus 2. typu způsobující těžký akutní respirační syndrom (SARS-CoV-2, Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2). Jedná se o nový kmen koronaviru, který dříve nebyl u člověka zjištěn. Virus se šíří převážně kontaktem s infikovanou osobou kapénkami vytvářenými při kašli nebo kýchnutí, kapkami slin nebo sekretem z nosu.

 

Infekce SARS-CoV-2 může vyvolávat mírné příznaky zahrnující rýmu, bolest v krku a horečku. U některých osob však může mít těžší průběh a může vést k pneumonii nebo k potížím s dýcháním. Zdá se, že starší osoby a osoby s již existujícím onemocněním (jako je např. diabetes či onemocnění srdce) jsou zranitelnější vůči závažnému průběhu virového onemocnění. Na základě předchozích studií SARS lze očekávat inkubační dobu v rozmezí od tří do čtrnácti dnů po vzniku příznaků.

 

Glykoprotein koronavirových výběžků, tj. spike (S) glykoprotein, je fúzní virový protein třídy I, který se nachází na vnějším obalu virionu, a má zásadní úlohu při virové infekci, neboť rozpoznává receptory hostitelských buněk a zprostředkuje fúzi virové a buněčné membrány. Vstup koronaviru do hostitelských buněk je zprostředkován transmembránovým spike (S) glykoproteinem výběžků, který tvoří homotrimery vyčnívající z virového povrchu. S glykoprotein se skládá ze dvou funkčních podjednotek, které jsou zodpovědné za vazbu k receptoru hostitelské buňky (podjednotka S1) a fúzi virové a buněčné membrány (podjednotka S2).

Proteiny výběžku a nukleokapsidy jsou hlavními imunogenními komponentami; během infekce jsou produkovány v hojném množství. S protein je hlavní determinantou ochranné imunity a mezidruhového přenosu CoV, monoklonální protilátky proti S proteinu by mohly neutralizovat infekčnost viru. Neutralizující protilátky jsou proto důležitou složkou imunitní odpovědi u člověka a mohou poskytovat ochrannou imunitu.

Molekulární testování, které je dostupné v současnosti, používá k časné detekci virové RNA viru SARS-CoV-2 metodu qRT-PCR (kvantitativní polymerázovou řetězovou reakci s reverzní transkripcí).

 

Detekci protilátek třídy IgG proti SARS-CoV-2 lze použít ke zhodnocení stavu imunity pacientů s onemocněním COVID-19. Přítomnost protilátek třídy IgG nicméně neznamená, že pacient není infekční nebo nemůže být infikován virem v budoucnosti, ani není známo, jak dlouho zůstávají protilátky třídy IgG detekovatelné.

 

Detekci protilátek třídy IgG proti SARS-CoV-2 lze použít ke zhodnocení stavu imunity pacientů po vakcinaci.