P/S - Protein celkový (Bílkovina
celková) Charakteristika V laboratorní terminologii se pojmem celkový protein rozumí velká skupina všech proteinů
krevní plazmy a intersticiální tekutiny. Jde o více než 100 strukturně známých proteinů lišících se molekulovou
hmotností, vlastnostmi, distribucí i biologickou funkcí. K významným funkcím patří udržování onkotického tlaku
krve, transport mnoha látek, obrana proti infekci, enzymová aktivita, hemokoagulace, pufrační a antioxidační působení.
Největší podíl na syntéze těchto proteinů mají játra, významně se na ní podílí také lymfocyty. Denní obrat činí
přibližně 25 g. Pro syntézu je nezbytný dostatečný přísun proteinů v potravě jako zdroje aminokyselin (zvláště
esenciálních). Syntéza je regulována hormonálně. Produktem odbourávání jsou aminokyseliny, které se opětovně
využívají pro syntetické reakce (tvorba nových proteinů, syntéza různých nízkomolekulárních dusíkatých látek) nebo
jsou dále odbourávány. Konečným produktem degradace proteinů je močovina, která se z těla vylučuje převážně
močí. Malé množství proteinových molekul je z těla vylučováno přímo močí a stolicí. Biologická
variabilita a vztah k analytickým parametrům Intraindividuální variabilita (CVi) | 2,7
% | Interindividuální
variabilita (CVg) | 4,0 % | Index individuality
(teoretický, bez CVa) | 0,68 |
Kritická diference
relativní (Z=1,96, reálný CVa) | 7,7
% | Kritická diference absolutní (pro hodnotu 75,00 g/l) | 5,80 g/l | Poločas eliminace | Není udáván. | Indikace vyšetření Diagnostika etiologie edémů, polyurie,
hemoragií, renální insuficience, lymfoproliferativnich onemocnění, častých atypických infekcí. V další fázi
vyšetřování je vhodné dopnit stanovení specifických proteinů, případně ELFO séra Zdroje informací
www.enclabmed.cz |